AKUTA TILLSTÅND
Om djuret har påverkat allmäntillstånd, feber eller blod i avföring/kräkning ska Du kontakta veterinär. Det är särskilt viktigt om det är ett mycket ungt eller gammalt djur som drabbats.

Fukteksem (Hot spot)

Fukteksem drabbar alla raser, men framförallt hundar med tjock och/eller lång päls. En kraftig ökning av antalet fukteksem ses under sommarhalvåret. Hot-spot kan uppstå t ex efter bad eller om hunden blivit fuktig på annat sätt. Ta därför för vana att visitera Din hund dagligen för att tidigt upptäcka problemet. Det ökar Dina chanser att på egen hand behandla med ett lyckat resultat! Som djurägare kan Du, om Du agerar tidigt, förhindra spridningen av eksemet. Raka bort pälsen på det drabbade området, så att Du har några centimeter med normal hud runtomkring. Tvätta fukteksemet två till tre gånger per dygn med en uttorkande lösning - t.ex. Alsollösning. Se också till att hunden inte kommer åt att slicka och riva på såret. Det är viktigt att inte bandagera in såret, eftersom det behöver luftas. Använd alltid krage! På ett par dygn ska Du se att såret torkat ut och att spridningen avstannat - om inte kontakta Din veterinär!

Sårskador

Mindre skärsår som inte går igenom alla hudlager kan lämnas utan åtgärd. Se till att hunden inte slickar på såret. Rengör såret med tvål och vatten. Använd krage för att hindra hunden att slicka. Kragar finns att köpa i djuraffär och hos veterinär. Djupare sår bör sys för snabbare sårläkning. Är du osäker på om såret ska sys kontakta veterinär eller djursjukhus. Sår som ska sys bör komma till veterinär för åtgärd inom sex timmar.

Vattensvans

Ibland drabbas hundarna av vattensvans eller s k "watertail". Detta innebär att svansen bara hänger, som om den gått av! Vad som drabbat hunden är en svansförlamning, som ofta beror på att hunden badat mycket eller av annan anledning blivit kall om svansen. Det gör ont när du försöker ta på svansen och hunden är ovillig att sätta sig. Det bästa är att Du kontaktar veterinär för ett besök och ett recept på smärtstillande medel, eftersom vattensvans gör mycket ont. Förlamningen går över på från ett par dagar till upp till en vecka.

Magproblem

Hundar och katter kan bli dåliga i magen till exempel om de ätit något olämpligt eller drabbats av något virus. Om djuret har diarré kan Du försöka med fasta i 1 - 2 dygn men om det har kräkningar bör Du kontakta veterinär. Det är viktigt att se till att djuret får i sig vätska! När man sedan börjar med skonkost är det väldigt viktigt att ge små portioner ofta, gärna fördelat på ca 6 mål om dagen. Om allt går som det ska drar man sedan ner på antalet mål och ökar på mängden foder. Vi säljer skonkostfoder i vår butik. Dessa foder är väldigt lättsmälta för magen och man vet att hunden eller katten får i sig vad den behöver. Vi säljer även kostillskott med probiotika som kan hjälpa till att få djuret att må bra igen. Det är bra att använda kosttillskotten tillsammans med skonkosten. Kokt vit fisk och ris är exempel på skonkost som man också kan prova att ge.
Lilla Smådjurskliniken i Norr Gertrud Burman

Professionell, prisvärd vård för ditt djur

SMÅDJURSDJURKLINIKEN LILLA I NORR
Gertrud Burman
AKUTA TILLSTÅND
Om djuret har påverkat allmäntillstånd, feber eller blod i avföring/kräkning ska Du kontakta veterinär. Det är särskilt viktigt om det är ett mycket ungt eller gammalt djur som drabbats.
Fukteksem (Hot spot) Fukteksem drabbar alla raser, men framförallt hundar med tjock och/eller lång päls. En kraftig ökning av antalet fukteksem ses under sommar- halvåret. Hot-spot kan uppstå t ex efter bad eller om hunden blivit fuktig på annat sätt. Ta därför för vana att visitera Din hund dagligen för att tidigt upptäcka problemet. Det ökar Dina chanser att på egen hand behandla med ett lyckat resultat! Som djurägare kan Du, om Du agerar tidigt, förhindra spridningen av eksemet. Raka bort pälsen på det drabbade om-rådet, så att Du har några centimeter med normal hud runtom- kring. Tvätta fukteksemet två till tre gånger per dygn med en uttorkande lösning - t.ex. Alsol- lösning. Se också till att hunden inte kommer åt att slicka och riva på såret. Det är viktigt att inte bandagera in såret, eftersom det behöver luftas. Använd alltid krage! På ett par dygn ska Du se att såret torkat ut och att sprid- ningen avstannat - om inte kontakta Din veterinär! Sårskador Mindre skärsår som inte går igenom alla hudlager kan lämnas utan åtgärd. Se till att hunden inte slickar på såret. Rengör såret med tvål och vatten. Använd krage för att hindra hunden att slicka. Kragar finns att köpa i djuraffär och hos veterinär. Djupare sår bör sys för snabbare sårläkning. Är du osäker på om såret ska sys kontakta veterinär eller djursjukhus. Sår som ska sys bör komma till veterinär för åtgärd inom sex timmar. Vattensvans Ibland drabbas hundarna av vattensvans eller s k "watertail". Detta innebär att svansen bara hänger, som om den gått av! Vad som drabbat hunden är en svansförlamning, som ofta beror på att hunden badat mycket eller av annan anledning blivit kall om svansen. Det gör ont när du försöker ta på svansen och hunden är ovillig att sätta sig. Det bästa är att Du kontaktar veterinär för ett besök och ett recept på smärt- stillande medel, eftersom vattensvans gör mycket ont. Förlamningen går över på från ett par dagar till upp till en vecka. Magproblem Hundar och katter kan bli dåliga i magen till exempel om de ätit något olämpligt eller drabbats av något virus. Om djuret har diarré kan Du försöka med fasta i 1 - 2 dygn men om det har kräkningar bör Du kontakta veterinär. Det är viktigt att se till att djuret får i sig vätska! När man sedan börjar med skonkost är det väldigt viktigt att ge små portioner ofta, gärna fördelat på ca 6 mål om dagen. Om allt går som det ska drar man sedan ner på antalet mål och ökar på mängden foder. Vi säljer skonkostfoder i vår butik. Dessa foder är väldigt lättsmälta för magen och man vet att hunden eller katten får i sig vad den behöver. Vi säljer även kostillskott med probiotika som kan hjälpa till att få djuret att må bra igen. Det är bra att använda kosttillskotten tillsammans med skonkosten. Kokt vit fisk och ris är exempel på skonkost, som man också kan prova att ge.
SMÅDJURSDJURKLINIKEN LILLA I NORR

Professionell, prisvärd vård för ditt djur