Kyla

En frisk och välnärd hund i god kondition klarar kyla mycket bra. Fryser en hund, märker man det. Den darrar och kurar ihop sig, precis som vi. Så länge hunden arbetar eller leker och rasar, fryser den inte. Det viktigaste är alltså att hålla hunden i rörelse när den är ute. En hund som gärna rullar sig i snö och är livlig och aktiv på promenaden fryser ju knappast. Är hunden äldre eller har någon form av sjukdomsnedsättning är det viktigare att tänka på hur länge man är ute. Man kanske har möjlighet att välja en väg som är plogad om det är riktigt kallt, så att hunden inte kyls ner av snö på buken. Katter kan förfrysa öron, svanstippar, trampdynor och tår, om de inte har möjlighet att ta sig inomhus. Tänk på att inte lämna din hund i bilen eller utanför affären längre stunder när det är kallt! Temperaturen sjunker snabbt och hunden blir lätt frusen. Små, gamla och frusna hundar kan behöva ha ett varmt täcke på sig vid kall och ruggig väderlek. För hundar som vistas länge inne i varm lägenhets/bostadsvärme blir kontrasten till kylan utomhus stor, något man bör tänka på. Generellt är det dock ovanligt med förfrysningsskador på hundar.

Tassar

Vid stark kyla hämmas blodcirkulationen i delar av kroppen och hunden kan få vad vi kallar köldkramp. Drabbade kroppsdelar är oftast tassar, öron, svanstipp och pungen på hanhundar. Vid köldkramp i tassarna hoppar hunden på tre ben och har svårt att stödja på benen. Massage hjälper till att få igång blodförsörjningen till tassarna, men det kan göra ont, så man måste ta det mycket försiktigt. När det är slaskigt eller kallt ute blir hundens tassar extra känsliga. Skölj av tassarna och torka dem riktigt torra för att motverka svampinfektioner och frätskador av vägsalt. Klipp bort hår mellan trampdynorna för att minska risken för isklumpsbildning. Smörj gärna trampdynorna med tassvax för att hålla dem mjuka och smidiga.

Mörker

Skaffa reflexer till både Dig själv och Din hund och katt. Det är livsviktigt för Dig och Din hund att synas i mörkret. Använd reflexhalsband, reflexväst vid mörkerpromenad eller annan typ av reflex på både Dig och Din hund. Sätt reflexhalsband på katten om den är utekatt.Använd halsband med resår, så att katten kan komma lös om den fastnar någonstans. Skriv också Ditt namn och telefonnummer på halsbandet.
Lilla Smådjurskliniken i Norr Gertrud Burman VINTERFAROR

Professionell, prisvärd vård för ditt djur

SMÅDJURSDJURKLINIKEN LILLA I NORR
Gertrud Burman
VINTERFAROR
Kyla Tänk på att inte lämna din hund i bilen eller utan- för affären längre stunder när det är kallt! Temperaturen sjunker snabbt och hunden blir lätt frusen. Små, gamla och frusna hundar kan behöva ha ett varmt täcke på sig vid kall och ruggig väderlek. För hundar som vistas länge inne i bostadsvärme blir kontrasten till kylan utomhus stor, något man bör tänka på. Generellt är det dock ovanligt med förfrysningsskador på hundar. En frisk och välnärd hund i god kondition klarar kyla mycket bra. Fryser en hund, märker man det. Den darrar och kurar ihop sig, precis som vi. Så länge hunden arbetar eller leker och rasar, fryser den inte. Det viktigaste är alltså att hålla hunden i rörelse när den är ute. En hund som gärna rullar sig i snö och är livlig och aktiv på promenaden fryser ju knappast. Är hunden äldre eller har någon form av sjukdoms- nedsättning är det viktigare att tänka på hur länge man är ute. Man kanske kan välja en väg som är plogad om det är riktigt kallt, så att hunden inte kyls ner av snö på buken. Vid stark kyla hämmas blodcirkulationen i delar av kroppen och hunden kan få vad vi kallar köld- kramp. Drabbade kroppsdelar är oftast tassarna, svanstippen, öronen samt pungen på hanhundar. Katter kan förfrysa öron,svanstippar, trampdynor och tår, om de inte har möjlighet att ta sig inomhus. Tassar Vid köldkramp i tassarna hoppar hunden på tre ben och har svårt att stödja på benen. Massage hjälper till att få igång blodförsörjningen till tassarna, men det kan göra ont, så man måste ta det mycket försiktigt. När det är slaskigt eller kallt ute blir hundens tassar extra känsliga. Skölj av tassarna och torka dem torra för att motverka svampinfektioner och frätskador av vägsalt. Klipp bort hår mellan trampdynorna för att minska risken för isklumpsbildning. Smörj gärna trampdynorna med tassvax för att hålla dem mjuka och smidiga. Mörker Skaffa reflexer till både Dig själv och Din hund och katt. Det är livsviktigt för Dig och Din hund att synas i mörkret. Sätt reflexhalsband på katten om den är utekatt. Använd halsband med resår, så att katten kan komma lös om den fastnar någonstans. Skriv också Ditt namn och telefonnummer på halsbandet.
SMÅDJURSDJURKLINIKEN LILLA I NORR

Professionell, prisvärd vård för ditt djur